World Grand Prix 2024 har inletts och denna speciella tävling med dubbel-in kastning gjorde att vi fick se en del skrällar redan första dagen. Flera spelare som på förhand var favoriter i sina matcher fick lämna scenen besegrade. Luke Humphries som är regerande mästare stod för en galen vändning i sin match mot Stephen Bunting vilket höll kvar honom i tävlingen och chansen att försvara sin titel från förra året.

World Grand Prix inleddes med att Josh Rock och Ryan Joyce ställdes mot varandra. Matchen inleddes med att båda spelarna vann sin egen serve till ställningen 2-2. I det femte och avgörande leget lyckades dock Ryan Joyce bryta efter att Josh Rock missat tre pilar på dubbeln för att avgöra setet. Joyce stal därmed det första setet och tog ledningen.  Joyce fortsatte att spela övertygande i det andra setet, både vid dubbel öppningen och vid avslutade dubbel, och tog snabbt en 2-0 ledning i leg. I det tredje leget behövde Rock sex pilar för att öppna vilket gjorde att han hamnade efter och Ryan Joyce kunde därmed avgöra matchen och vinna det tredje leget och vinna 2-0 i set.

Den andra matchen var mellan Martin Schindler och Brendan Dolan. Schindler inledde matchen mot Dolan med en 14-pilare för att ta en 1-0 ledning i första setet. Både i andra och tredje leg öppnade Schindler med att träffa dubbeln på sin första pil och fortsatte att sätta press på ”The History Maker”. Nordirländaren kunde inte hålla Schindlers nivå och fick ingen chans på dubbeln i något leg i första set. Schindler var även stark på sina avslutningsdubblar och vann första setet övertygande med 3-0.

I det första leget av andra set fick Dolan äntligen en chans att kasta på en dubbel. Med en träff på dubbel 16 lyckades han ta sitt första leg i matchen. Schindler svarade dock omedelbart och kvitterade till 1-1. Dolan missade sedan två pilar för att återta ledningen, Schindler tog då chansen via dubbel 10 och gick upp i 2-1 ledning. Dolan kämpade sig dock tillbaka till 2-2, men i slutändan var Schindler för stark och tog hem segern i det avgörande leget i andra set. Schindler vann därmed matchen precis som Ryan Joyce med 2-0.

Kvällens tredje match var mellan Jonny Clayton och Richie Edhouse. Den tidigare World Grand Prix mästaren från 2021 Jonny Clayton visade fin form och vann matchen likt Ryan Joyce och Martin Schindler med 2-0, därmed hade alla de tre inledande matcherna slutat med 2-0 i set till segraren.

Jämnare skulle det bli i kvällens fjärde match som var mellan Nathan Aspinall och Ryan Searle. Nathan Aspinall inledde matchen riktigt starkt och vann första leget med en imponerande 12-pilare. I andra leget fick båda spelarna chansen på utgång, men till slut var det ”The Asp” som lyckades utöka sin ledning till 2-0 via dubbel 5. I tredje leget missade Searle sina fyra första pilar för att öppna, men lyckades ändå ta sitt första leg med en 112-avslutning. Han kunde dock inte hålla emot i fjärde leget, vilket gjorde att Nathan Aspinall kunde ta första setet med 3-1.

I första leget av andra set behövde Aspinall hela tio pilar för att öppna, vilket gjorde att Searle enkelt kunde ta ledningen med 0-1. På grund av några missade dubblar av ”The Asp” gick även andra och tredje leget till Ryan Searle, vilket gjorde att matchen gick till avgörande set.

Den nuvarande världssjuan Nathan Aspinall inledde det avgörande setet starkt och tog snabbt en 2-0-ledning med en 17-pilare och en 14-pilare, vilket gjorde att segern kändes nära. I det tredje och fjärde leget missade dock Aspinall tre matchpilar, vilket gjorde att Searle kunde komma tillbaka till 2-2. I det sista leget började återigen Aspinall imponerande med sju perfekta pilar och ställde sig på dubbel 12 efter nio pilar. Searle stod också på 40 efter 12 pilar, men till slut säkrade Nathan Aspinall matchen med sin tredje pil via dubbel 3 och vann avgörande leget i matchen och därmed segern med 2-1 i set.

Kvällens femte match var mellan Raymond van Barneveld och Ricardo Pietreczko, en match som inte alls var speciellt välspelad och svängde fram och tillbaka under dem första två seten. Barneveld hade en 2-0 ledning i legs i första set innan Pietreczko vände första leg till 2-3. I andra set så höll spelarna bara sin egen serve och eftersom det var Barneveld som började setet så vann han med 3-2 och matchen gick in i ett avgörande set. Där var det inget snack om saken utan Pietreczko satte in ytterligare en nivå och kunde vinna de avgörande setet med 3-0 och matchen med 2-1.

Första World Grand Prix kvällens mest underhållande match var helt klart den mellan Luke Humphries och Stephen Bunting. I en repris från den senaste finalen i Players Championship möttes alltså Stephen Bunting och Luke Humphries igen. Förra veckan på Pro Tour var det Humphries som tog hem segern, men i det inledande setet i Grand Prix handlade allt om Bunting. Han rusade igenom första set med leg att göra 18, 15 och 11 pilar, och Bunting gick av scenen med ett 1-0 i set och ett pilsnitt på över 100 mot den regerande mästaren.

Buntings fortsätte imponerade i andra set och gick upp till en 1-0 ledning. Han inledde även nästa leg med en 160-poängare och ökade pressen ytterligare. Det syntes också att Humphries var nervös när han missade ett par pilar på dubbeln, vilket gav Stephen Bunting en chans att straffa honom, och straffa gjorde han, då han gick upp i en 2-0 ledning och var nu bara ett leg från att vinna matchen. När Humphries sedan behövde sex pilar för att komma in i nästa leg fick Bunting en stor möjlighet att säkra segern och även vinna matchen utan att förlora ett leg. Med 67 kvar hade Bunting en matchpil på dubbel 16 men kunde inte utnyttja den, och istället tog Luke Humphries sitt första leg i matchen. Sedan visade Humphries varför han är världsetta och regerande mästare först vann han nästa leg och med hans första 180 i matchen vid exakt rätt tidpunkt, satte Humphries upp 50 för att utjämna, vilket han sedan avslutade med och ställningen var då 1-1 i set.

Trots problem i det inledande leget i tredje setet säkrade ”Cool Hand Luke” det på dubbel 10 och tog ledningen för första gången. Bunting bröt sedan tillbaka men behövde sju pilar för att öppna det tredje leget, något som Humphries utnyttjade och gick återigen upp i ledning 2-1. I efterföljande leg gjorde Humphries en en avslutning på 70 poäng vilket gjorde att han hade vänt matchen och stått för en helt makalös comeback.

Luke Littler klev in i turneringen som förhandsfavorit inför sin debut i World Grand Prix, men efter en strålande prestation av Rob Cross var det den tidigare världsmästaren som gick vidare till andra omgången.

Medan Luke Littler’s rival Luke Humphries lyckades göra en strålande comeback efter ett underläge och vinna sin match tidigare under kvällen, hade inte Littler samma fråmgångar. Littlers debut i World Grand Prix slutade med en 2-1-förlust i set mot Rob Cross.

Det första setet kunde ha gått åt båda hållen, men efter att Littler missade en setpil tog Rob Cross hem setet genom att träffa dubbel 18. Littler inledde sedan det andra setet skarpt med en 13-pilare, innan Cross kvitterade till 1-1 genom att kasta ut 88. Samma avslut träffade Littler i det tredje leget, innan Cross tvingade fram ett femte leg med en 13-pilare. Men med en 15-pilare hindrade Littler Rob Cross från att kasta för matchen, och ställningen blev 1-1.

Littler började första leget av det tredje setet bättre, men leget gick ändå till Cross med en 14-pilare. Littler kvitterade sedan till 1-1 med en 19-pilare. Men med sju perfekta pilar i rad tog Cross över ledningen. Littler träffade sedan en 87-avslutning för att tvinga fram ett avgörande leg. Där hade även Littler matchpil men missade dubbel 7. Detta gav Cross chansen att avgöra matchen med en 88-avslutning, en chans som Rob Cross tog och han vann matchen via bullseye för att kvalificera sig för andra omgången.

Kvällens sista match var mellan Ross Smith och Gian van Veen, en match där rutin och imponerade kastning från Ross Smith gjorde att han enbart tappade ett leg i matchen och kunde vinna med 2-0. Smith hade även ett imponerade kastsnitt på 101.79 och utgångsprocent på 54.5.