Dart-VM närmar sig med storsteg och det är nu bara två månader kvar till spelarna kliver upp på scenen i Ally Pally för att jaga VM-titeln. Mångas blickar är redan riktade mot VM men under Oktober månad kommer vi bjudas på en mängd häftiga PDC-tävlingar med svenskt deltagande på flera av dessa tävlingar. 

Nedan hittar du alla tävlingar som anordnas av PDC under Oktober månad.

Oktober 1-3 | Players Championship 24-26

Alla spelare med ett PDC Tour-kort har möjligheten att vara på plats i Robin Park Tennis Centre i Wigan från tisdag 1 oktober till torsdag 3 oktober för att delta i Players Championship 24, 25 och 26. Både Jeffrey de Graaf och Kevin Doets finns på plats i Wigan för att spela dessa turneringar.

Varje Players Championship-turnering involverar 128 spelare. Först bjuds de 128 innehavarna av PDC Tour-kort in. Om inte alla Tour-kortinnehavare deltar, bjuds spelare från Challenge Tour in.

Ett antal matcher under dessa Players Championship-turneringar kommer att sändas på en livestream. Denna livestream kan ses via PDC TV. Vinnaren av en Players Championship-turnering går därufrån med en prischeck på £15 000. Genom Pro Tour-turneringarna kan spelare kvalificera sig till större turneringar såsom Players Championship Finals och World Darts Championship.

Oktober 7-9 | World Grand Prix

Den största turneringen i Oktober kommer att äga rum på Mattioli Arena i Leicester, där den 27:e upplagan av World Grand Prix äger rum. Denna turnering är unik i PDC-kalendern eftersom alla legs också måste startas med en dubbel.

Deltagarlistan för World Grand Prix består av 32 spelare. De 16 bästa på världsrankingen har blivit inbjudna, och sexton av de bästa spelarna från Pro Tour är också inbjudna. Prissumman till vinnaren i denna tävlingen ligger på 120 000 pund.

Förra årets titel i denna dubbel-in dubbel-ut-turnering vanns av Luke Humphries, vilket var starten på hans stora genombrott som två månader senare ledde honom till VM-titeln. Luke Humphries mot Gerwyn Price i finalen med 5-2.

Oktober 12-13 | Development Tour 21-24

De största talangerna i åldrarna 16 till 24 kastar i Wigan i mitten av oktober för de fyra sista tävlingarna av PDC Development Tour. Development Tour har under året bestått av totalt 24 turneringar och detta är dem fyra sista deltävlingarna innan Ungdoms VM. Anton Östlund och Viktor Tingström har båda varit med vid flera tillfällen under året.

I slutet av denna säsong kommer de två bästa spelarna att få ett PDC Tour-kort för de kommande två säsongerna och får delta i World Darts Championship. Dessutom kommer de 82 högst rankade spelarna att få en inbjudan att delta i PDC World Youth Championship. Wessel Nijman och Niko Springer har inför dem sista deltävlingarna de två platsrena till Dart-VM. Viktor Tingström ligger på en 21:a plats i rankingen och har i princip säkrat en plats till Ungdoms VM. Anton Östlund ligger för närvarande på en 93:e plats och behöver en bra avslutning för att ta sig in på topp 82 och få vara med och delta i World Youth Championship.

Oktober 14 | PDC World Youth Championship (Allt utom finalen)

Starten av årets PDC World Youth Championship 24 börjar måndagen den 14 oktober. Turneringen är större än någonsin i år, då så många som 128 spelare kan delta. Alla kommer att tävla om ungdoms-VM-titeln på PDC. Majoriteten av dessa kommer att kvalificera sig via Development Tour men även från andra ungdomstävlingar runt om i världen.

Nu ska allt förutom finalen i turneringen avgöras. Detta då finalen avgörs den 24:e november samma dag som finalerna i Players Championship spelas. Förhoppningsvis får vi se fina framgångar från Viktor Tingström och Anton Östlund, som båda deltog även i Ungdoms VM 2023. Förra året åkte Anton ut i första omgången, Viktor tog sig till andra omgången.

2023 var det Luke Littler som vann PDC World Youth Championship efter att ha besegrad Gian van Veen i finalen.

Oktober 15-16 | Players Championship 27-28

Den nästsista omgången av Players Championship ska avgöras i Wigan. Jeffrey de Graaf och Kevin Doets är dem två svenska kastarna som har inbjudan till att delta i denna tävlingen. Viktiga poäng finns att samla för spelarna inför VM samt en hel del prispengar.

Oktober 18-20 | Europa Touren (Czech Dart Open)

Europa Tourens sista tävling ska avgöras i Tjeckiens huvudstad Prag. Detta är fjärde gången som Europa Touren använder Prag som spelplats och det börjar nu bli ett stående inslag i Europa Tour kalendern.

De topp 32 rankade i världen kommer alla få en inbjudan att delta i tävlingen tillsammans med ytterligare 12 spelare som kvalificerat sig via andra tävlingar och fyra inhemska spelare. Totalt ska de 46 spelarna göra upp om den sista Europa Tour titeln och prissumman på £30 000. Ingen svensk kvalificerade sig via PDC Nordic och Baltikum kvalen utan istället blev det finländske Marko Kantele. Men Kevin Doets har kvalificerat sig via Europa Tour kvaltävlingen och kommer att delta.

Oktober 19-20 | Women’s Series 21-24

Samtidigt som Europa Tour tävlingen i Prag så ska damernas PDC-tävling avgöras i engelska Leicester. Välkända namn som Beau Greaves, Fallon Sherrock, Lisa Ashton, Mikuru Suzuki och Noa-Lynn van Leuven kommer att delta och vara med och jaga titeln i dem sista deltävlingarna i Women’s Series. Beau Greaves leder för närvarande Women’s Series rankingen och får, tack vare sin titel vid Women’s World Matchplay, redan en inbjudan till Grand Slam of Darts och World Darts Championship.

De två högst rankade spelarna efter henne får också tävla i Dart-VM, medan tvåan i den slutliga rankingen också får delta i Grand Slam of Darts. Bakom Beau Greaves hittar vi Noa-Lynn van Leuven på andra plats och Fallon Sherrock på en tredje plats.

Oktober 24-27 | Europa Touren finaler

Världens bästa spelare ska resa till Dortmund för att spela Europa Tour finalerna, precis som de senaste två åren kommer tävlingen att hållas i Westfalenhallen i Dortmund. Deltagarfältet för Europa Tour finalerna består av de 32 spelare som presterade bäst under de 13 Euro Tour-turneringarna 2024. Lottningen baseras på den slutliga rankingen i Euro Tour Order of Merit. Nummer ett möter nummer 32, nummer två möter nummer 31, och så vidare.

Peter Wright är regerande mästare då han oväntat vann denna turnering 2023 trots att han var i en stor formsvacka under den perioden kastmässigt. Den tvåfaldiga världsmästaren vann med 11-6 över James Wade i finalen.

Kevin Doets har fortfarande chansen att sig till Europa Tour finalerna i Dortmund, men då krävs det att Kevin gör en väldigt stark avslutning i den sista Europa Tour tävlingen i Prag för att han ska kunna klättra i tabellen och slå sig in bland topp 32.

Oktober 30-31 | Players Championship 29-30

Oktober avslutas med en riktigt viktig tävling för många kastare. Årets Players Championship säsong avslutas i Leicester 30-31 oktober.  För ett antal spelare kommer dessa att vara de två viktigaste dagarna på säsongen, och för några kanske de två viktigaste turneringarna i deras karriär.

Efter dessa två tävlinar blir det klart vilka 64 spelare som får delta i Players Championship Finals i november. Deltagarna till Dart VM efter dessa Pro Tour-turneringar kommer också till stor del att vara klara.

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

BONUS

100% upp till 1000 kr!

18+,
Regler & Villkor gäller,
spela ansvarsfullt,
stödlinjen.se, spelpaus.se

BONUS

100% upp till 1000 kr!

BONUS

1500 kr gratisspel!

BONUS

120 kr gratisspel!

18+,
Regler & Villkor gäller,
spela ansvarsfullt,
stödlinjen.se, spelpaus.se