World Cup of Darts

World Cup of Darts startade 2012 och från och med år 2023 infördes ett nytt format för World Cup of Darts. Turneringen anordnas av PDC Professional Darts Corporation där professionella dartspelare får chansen att representerande sin nation. Vanligtvis arrangeras tävlingen under juni månad. Det nya formatet innebar att endast dubbelmatcher spelas. Tidigare var det dubbel i första omgången i rak cup, därefter en kombination av dubbel och singlar.

Nu hade man dessutom utökat antalet deltagande länder från 32 till 40. De 4 högst rankade nationerna seedas och står över det inledande gruppspelet som omfattar 12 grupper med 3 nationer i varje, där nationerna seedade 5-16 lottas mot övriga. I gruppspelet där spelas matcherna bäst av 7 legs.

Spelet inleds alltid under torsdagskvällen med att nationerna seedade 5-16 ställs mot lottad nation. Under fredagsförmiddagen möts den nation som förlorade första matchen mot det tredje i gruppen. På så sätt finns spänningen kvar när sista matchen spelas på fredagskvällen då båda nationerna har chans att avancera till första finaldagens åttondelsfinaler. Bästa laget i varje grupp går vidare.

Åttondelarna spelas på lördagen i två omgångar med 4 matcher på dagen och 4 på kvällen, nu i bäst av 15 legs. Samma format gäller i söndagsmiddagens kvartsfinaler som följs av kvällens semi med final i bäst av 19. I alla matcher, gruppspel och finalspel är det en fördel att få börja ”serva”. Detta avgörs bakom scen med så kallad ”middling”, närmast bullen (bulls eye, den röda cirkeln i darttavlans mitt), kallas även ” diddle for the middle”.

Spelarna som representerar sin nation utses genom rankinglistor, dels PDC Main Order of Merit, men för Sveriges del efter rankingen i PDC Nordic & Baltic Order of Merit.

Sveriges deltagande

I World Cup Darts 2023 var Oskar Lukasiak i par med Dennis Nilsson som bar de svenska färgerna. I gruppspelet besegrades Schweiz med 4-1 och Italien med 4-3 vilket medförde avancemang till slutspelet. I åttondelsfinalen mötte paret Kanada och vann med 8-5. I kvartsfinalen ställdes de mot slutsegrarna världsmästarna Wales med f.d. världsmästaren i singel Gerwyn Price och hans högt rankade partner Jonny Clayton. Trots fantastiskt bra spel av Oskar och Dennis fick de se sig besegrade med 8-5. Dock var detta det bästa resultatet som Sverige erövrat i detta årliga mästerskap, ditintills måste tilläggas eftersom det 2024 blev ett litet snäpp bättre.

Se Sveriges match 2023 mot Wales på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=KARquTpHEZY

Från och med 2024 så kunde Jeffery de Graaf representera Sverige i World Cup of Darts eftersom han har dubbla nationaliteter, så nu efter en karantänperiod på 5 år blev han fri att spela för Sverige. Han spelade tillsammans med Oskar Lukasiak som gjorde en habil insats året innan. Noterbart är att Jeffery hade ett flerårigt uppehåll med dart och trots det kvalade han in till World Darts Championship runt nyår 2023/24. Där gjorde han stor succé med att vinna de två inledande rundorna. Med 32 spelare kvar i turneringen blev f.d. världsmästaren (2018) Rob Cross för svår men resultatet 4-2 i set till Robs favör gav ändå Jeffery en fjäder i hatten. I World Darts Championship spelas varje set i bäst av 5 legs.

World Cup of Darts 2024

Sverige var seedade som 15e nation tack vare resultatet året innan, vilket innebar att de inte kunde lottas mot seedade 5-16. De lottades mot Spanien och Gibraltar vilka besegrades med 4-0 resp. 4-1, ganska komfortabelt, paret Jeffery och Oscar visade hög klass. I åttondelen ställdes laget mot Kroatien med den fruktade och rutinerade Boris Krčmar och hans partner. Det blev en böljande match där Sverige tog ledningen flera gånger men Kroatien kom ikapp. Till slut kunde matchpilen sättas till seger med 8-6 och återigen var Sverige i kvartsfinal. Återigen fick laget möta en världsmästarnation Skottland, som till och med vunnit Cupen 2 gånger. Båda skottarna, Gary Anderson och Peter Wright är tidigare dubbla världsmästare i singel, så det var inga önskemotståndare.

Hur kunde då svenskarna ge skottarna en sådan otroligt jämn match? Jo genom storartat spel och inte så imponerande av skottarna. Till slut vann Skottland med 8-7 efter att Sverige ställt en dubbel i avgörande leg, men de fick inte försöka då Gary Anderson satte matchpilen.

Se Sveriges match mot Skottland på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=jUc2v_vxPM8

Världsmästare sedan starten

2010 Nederländerna, Raymond van Barneveld och Co Stompé
2012 England, Phil Taylor och Adrian Lewis
2013 England, Phil Taylor och Adrian Lewis
2014 Nederländerna, Michael van Gerwen och Raymond van Barneveld
2015 England, Phil Taylor och Adrian Lewis
2016 England, Phil Taylor och Adrian Lewis
2017 Nederländerna, Michael van Gerwen och Raymond van Barneveld
2018 Nederländerna, Michael van Gerwen och Raymond van Barneveld
2019 Skottland, Gary Anderson och Peter Wright
2020 Wales, Grewyn Price och Jonny Claton
2021 Skottland, Gary Anderson och John Henderson
2022 Australien, Damon Heta och Simon Whitlock
2023 Wales, Grewyn Price och Jonny Claton
2024 England, Luke Humphries och Michael Smith